Waarom acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, en bestaat ongeveer 2500 jaar. De Chinese Geneeskunde benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Er wordt niet alleen naar de ziekte, maar ook naar de zieke mens in zijn omgeving gekeken. De Chinese Geneeskunde gelooft dat naast de circulatie van bloed, lymfe en lichaamsvloeistoffen, ook een circulatie van energie plaats vindt dat alles in ons lichaam continu in beweging houdt. Bij het optreden van ziekte raakt het energetisch evenwicht verstoord.

De energie stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen door ons lichaam. Deze kanalen worden meridianen genoemd. Hierop liggen dan energetische kracht-bronnen (acupunctuurpunten), die de geblokkeerde energiedoorstroming kunnen herstellen door het gebruik van acupunctuur. De kracht van acupunctuur ligt in de mogelijkheid de geblokkeerde energiedoorstroming te herstellen waardoor een spontaan en natuurlijk genezingsproces optreedt. Acupunctuur geneest op een natuurlijke manier, niet alleen de symptomen worden behandeld, maar juist de oorzaak van het probleem wordt gezocht.

Bij welke klachten?

Acupunctuur kan bij veel klachten helpen en heeft als voordeel dat het bijna geen bijwerkingen heeft. Bij een acupunctuurbehandeling verbetert uw gehele energiehuishouding, hierdoor zult u zich snel fitter en gezonder voelen. Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust. Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid mogelijk vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval kan acupunctuur verlichting bieden en kan het leiden tot een beter herstel. De WHO (World Health Organisation) heeft in 1979 een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. De WHO beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarvan onomstotelijk vaststaat dat zij door middel van acupunctuur te behandelen zijn. Bij de indicatielijst ziet u een overzicht met klachten die vanuit de vele praktijkervaring als behandelbaar mogen worden beschouwd. Er wordt momenteel steeds meer waarde gehecht aan de samenwerking tussen de Traditioneel Chinese Geneeskunde en de voor ons reguliere Westerse Geneeskunde. Daarom kan een acupunctuurbehandeling een bezoek aan uw huisarts of specialist nooit overbodig maken.

Kinderen

Bij kinderen verloopt een behandeling anders dan bij een volwassene. Na het telefonische gesprek met de ouder(s), volgt een afspraak waarbij ik spelenderwijs d.m.v. aanraking en massage van het lichaam(armen, benen, buik en rug)kom tot een onderliggende oorzaak van de hulpvraag. Hierbij let ik op wat het kind toelaat of juist vervelend vind. Het behandelen van het kind met acupressuur (massage van acupunctuurpunten) loopt hier vloeiend in mee door. Kinderen reageren heel goed op deze manier van behandelen, waardoor het niet persé noodzakelijk is om naaldjes te gebruiken. Na de behandeling geef ik de ouder(s) tips mee voor thuis en maak ik een telefonische afspraak om uitleg te geven en verdere adviezen te delen. Na enkele weken hebben we telefonisch contact over het effect van de behandeling en een eventuele vervolgafspraak.

 

Met welke klachten kan ik met mijn kind bij een acupuncturist terecht?

 • chronische verkoudheid
 • eczeem
 • chronische oorontsteking
 • allergieklachten
 • hoesten
 • diarree
 • astma
 • obstipatie

Maar ook bij klachten die meer met het gedrag van uw kind te maken hebben, kan een acupunctuurbehandeling helpen. Denkt u daarbij aan:

 • bedplassen
 • angsten
 • slecht slapen
 • gebrek aan zelfvertrouwen
 • slecht eten
 • druk, nerveus gedrag
 • verhoogde gevoeligheid

Zwangerschap

Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Bovendien is een behandeling met acupunctuur er juist primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen.

De behandeling

Eerste afspraak
Tijdens een eerste bezoek aan de acupunctuurpraktijk in Reusel, dat ongeveer 1,5 uur duurt, bespreken we je klacht. Vervolgens stelt de acupuncturist een uitgebreid aantal vragen over de meest uiteenlopende aspecten van je gezondheid. De tong wordt bekeken en de pols nauwkeurig gevoeld als onderdeel van diagnostiek.

De eerste behandeling wordt aansluitend aan het intakegesprek uitgevoerd. Indien gewenst zal er rustige muziek te horen zijn. Het prikken met de naaldjes wordt in het algemeen niet als vervelend ervaren. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, kan dat een tintelend gevoel geven wat een beetje lijkt op een elektrisch schokje. Afhankelijk van de diagnose zal een behandelplan met je worden besproken. Hierin komt o.a. naar voren hoeveel behandelingen gewenst zijn en op welke zaken u moet letten waarover u de volgende keer kunt vertellen.

Vragen staat vrij! De Chinese Geneeskunde heeft een hele andere kijk op de mens en zijn klachten dan de Westerse Geneeskunde, daarom zal ik u een begrijpelijke uitleg geven over hoe er op een traditioneel Chinese manier naar uw klacht gekeken wordt.

Elke behandeling wordt aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht.

Vervolgafspraken                                                                                                                                                                                                                                                                 

Voor elke volgende behandeling zal het effect van de vorige behandeling geëvalueerd worden. Het aantal behandelingen hangt sterk af van het soort klacht, en varieert tussen de 3 tot 8 of soms meer behandelingen. Mogelijk is het nodig om bijvoorbeeld 1 keer per 1 à 2 maanden terug te komen.

Een vervolgbehandeling duurt 45-60 minuten.

Technieken

Acupunctuur: behandeling met naaldjes

De energie, die ons lichaam uit onze voeding en ademlucht haalt, circuleert via energiebanen door het lichaam. Deze energiebanen, de meridianen, en dan met name de hoofdmeridianen worden genoemd naar het orgaan waarmee ze in contact staan. Daarnaast bestaan er nog een aantal meridiaansystemen met een specifieke taak. Alle meridianen samen vormen een complex netwerk waarbinnen energie elke dag, in een constante golfbeweging, naar alle delen van het lichaam wordt doorgegeven. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten worden met dunne naaldjes aangeprikt. Hierdoor kan de acupuncturist de energie weer vrij laten stromen waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Cupping

Dit zijn glazen bollen die worden verwarmt met vuur waardoor een vacuüm tussen de cup en de huid ontstaat. De bovenste huidlaag wordt gelift waardoor de doorbloeding verbeterd wordt. Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, longproblemen en verkoudheid.

Moxa

Dit zijn gedroogde kruiden(bijvoet) opgerold tot een sigaar of koontje. Het uiteinde wordt aangestoken waardoor warmte ontstaat. Door dit vlak boven de huid te houden boven een acupunctuurpunt stimuleer je dit punt. Wanneer het belangrijk is om warmte aan het lichaam toe te brengen, wordt voor moxa gekozen.

Moxalamp (TDP-lamp)

Deze bestaat uit een infrarood lichtbron, die een zwarte keramiekplaat verhit. De mineralen in de keramiekplaat zorgen voor een warmte die diep in de huid en onderliggend weefsel dringt. Het verbetert de circulatie, verhoogt het metabolisme, de bloedcirculatie en de circulatie van de energie in de meridianen.

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het kan nodig zijn uw behandeling aan te vullen met een (tijdelijk) voedingsadvies. Een balans tussen verwarmend en verkoelend voedsel, de kruiden en bereidingswijze (rauw, koken, sudderen) kunnen uw gezondheid positief beïnvloeden.

Levensstijl
Tijdens de behandelingen kunnen uw dag-nachtritme, werk en ontspanning besproken worden. Zo nodig wordt hierin advies gegeven.
Lichaamsbeweging
Ook kan er besproken worden over lichaamsbeweging. Hierin wordt zo nodig advies gegeven. U kunt hierbij denken aan wandelen, sport, yoga, maar ook Tai Qi en Qigong. Deze laatste zijn vormen van Chinese bewegingsleer en ze bevorderen de gezondheid tot op hoge leeftijd. Indien u hier meer over wilt weten kan ik u verwijzen naar een Tai Chi / Qigong docente.

Meer weten over acupunctuur?